Palmarès 2023

Palmarès 2023

– Millor Curtmetratge Nacional de Ficció: “SUSHI” d’Iván Morales. El curtmetratge ha destacat per emocionar-nos amb un viatge pel cantó més fosc de la paternitat dut a terme amb l’elegància i la maduresa d’un relat rodó.

– Millor Curtmetratge Nacional Documental: “HARDCORE” d’Adán Aliaga. Aquest curtmetratge ha estat guardonat per tractar la malaltia de manera transgressora, sense excés de dramatisme i amb sentit de l’humor, i per unir dos mons tan antitètics com la música hardcore i la tetraplegia.

– Millor Curtmetratge Nacional d’Animació: “SANDWICH CAT” de David Fidalgo. Aquest curtmetratge ha estat reconegut per aprofitar les oportunitats narratives que ofereix l’animació per construir un deliri còmic que no es podria haver explicat en cap altre llenguatge.

– Premi À Punt al Millor Curtmetratge Valencià: “HARDCORE” d’Adán Aliaga. La comissió ha decidit per unanimitat concedir aquest premi al millor curtmetratge valencià a “HARDCORE”, una producció documental de Jaibo Films amb guió i direcció d’Adán Aliaga.

– Millor Curtmetratge Europeu: “SCALE” de Joseph Pierce. Aquest curtmetratge d’animació ha impressionat el jurat per la creativitat i la qualitat visual.

– Millor Curtmetratge Iberoamericà: ESTRELLES DEL DESERT de Katherina Harder Sacre. El jurat ha elegit aquest curtmetratge per tractar un problema social i mediambiental, com és la sequera, a través de la innocent mirada de la infància.

– Guanyador Concurs de Guió: “LA PISCINA” per Santiago Cardelús i Pablo Manchado. Aquest guió ha estat reconegut per la seva originalitat i per explorar una relació atípica entre dues persones de manera diferent, a través d’una proposta madura i suggeridora.

– Menció d’honor del concurs de Guion: “FILL DEL FUTUR” per Ángel Mirou. Aquest guió ha estat guardonat pel seu maneig i fràgil equilibri entre el drama i la comèdia a través de la ciència ficció, i per entreveure la desconstrucció de la masculinitat al voltant de la violència masclista intrafamiliar apostant i suggerint altres realitats possibles.

– Millor Direcció: Iván Morales per “SUSHI”. El director ha aconseguit comptar Sushi amb una mà ferma i precisa, estimulant la creativitat en el pensament dels seus actors i el seu equip tècnic. Morales ha complert amb l’objectiu de qüestionar i criticar les relacions de pare/fill a la nostra societat, implicant l’espectador a reflexionar i sentir responsabilitat pel tema tractat.

– Millor Producció: “A RÀBIA” d’Alberto Díaz López. Aquest curtmetratge ha estat premiat per tenir la gosadia d’atrevir-se amb una pel·lícula d’època i aconseguir traslladar-nos a la Galícia rural de finals del segle XIX i explicar la història dels migrants espanyols que van anar a fer les Amèriques, per la seva ambició formal. La producció fa un ús lúcid de totes les eines del llenguatge cinematogràfic disponibles, incloent-hi el muntatge i el so, i aconsegueix combinar el naturalisme i la poesia de manera excepcional.

– El premi a la Millor Interpretació s’atorga a Xavi Sáez per “Sushi”. El jurat destaca el seu treball d’interpretació rigorós, que ha aconseguit impactar per la seva autenticitat i compromís, i per aportar la màxima credibilitat a la història de Sushi per al públic.

– Millor Shortpitch: PER QUÈ PLOREN LES NOIES? de Claudia Ortega. Per la visió lluminosa de la preadolescència i l’amistat, la normalització del col·lectiu LGBTIQ+ en aquesta etapa, el reflex realista i poc coneguda de la ciutat de Benidorm.

– Millor Curtmetratge Joves Realitzadors: SI EM VOLEU, ANAR-SE de Sofia Muñoz. Aquest curtmetratge que ha destacat per la qualitat tècnica, originalitat i creativitat és una història commovedora sobre la importància de la família.

– Millor Curtmetratge del Públic: COMPTES DIVINES, l’òpera prima com a directora de curtmetratges d’Eulàlia Ramon, amb un guió escrit per María Zaragoza. Aquesta obra presenta una reflexió sobre els temps irracionals en què vivim actualment, en què la societat sent una necessitat constant de demostrar més enllà del que realment és.

– Millor Curtmetratge Jurat Jove: AMARRADES de Carmen Córdoba. Un curtmetratge d’animació que aborda temes molt importants, com ara la maternitat i les relacions familiars, i ho fa d’una manera molt sensible i poètica. A més, Carmen ja és una veterana de Skyline Benidorm Film Festival, el 2021 va estar amb Roberto, emportant-se el guardó de Millor curtmetratge d’animació.

– Premi Jurat PNR: PARÍS 70 de Dani Feixas. Per una emotiva història amb un magnífic guió original que ens envolta i atrapa fent-nos reflexionar sobre el cuidat donat dels nostres majors.

– Menció Especial Jurat PNR: COMPTES DIVINES d’Eulàlia Ramón. Segon guardó per a aquest curtmetratge on la destacada actuació de Celia Freijeiro i la direcció d’art han portat l’experiència de l’espectador a un nivell completament nou.

D’altra banda, el Premi Skyliner 2023 ha estat atorgat a Maria Esteve.